Официална страница

Проект Храмът на родовата памет

 

Софийска област

karta2

Туристически пътеводител

2016izbori

 

 

Logo Програма

 

1new

3new

2new

 

logoproekt15072015

 

 

GRAMOTA 222 1

 

 

                               

Статии

Заместник областният управител на Софийска област взе участие в Национален граждански панел „Какво трябва да се промени в управлението на страната”

DEBAT 2

Заместник областният управител на Софийска област г-н Николай Николов взе участие в Национален граждански панел „Какво трябва да се промени в управлението на страната”. Николов поздрави участниците във форума и от името на Областния управител на Софийска област г-жа Росица Иванова изказа положителната оценка и ангажираността на Областната администрация към подобни форуми, в които държавните институции имат възможност да обменят опит и идеи с гражданския сектор и да начертаят стъпки за по-доброто управление на страната.

Участниците и гостите на форума бяха разделени на работни групи, в рамките на които бяха изготвени предложения и препоръки по отношение на това какво и как да се подобри в работата на централната и местна власт и кои са най-удачните и необходими форми на граждански контрол. На следващо място бяха изготвени предложения за сформирането и функционирането на обществените/ консултативни/ граждански съвети и по отношение на по-ефективното и по-често прилагане на инструментите на пряката демокрация.

Част от предложенията за подобряване работата на държавната и места власт са въвеждане на стандарти за откритост и прозрачност за всяко ниво на управление, повече елементи на мажоритарната избирателна система, да се изграждат умения и компетенции у държавните служители на всички нива за работа и общуване с гражданите и други.

По отношение на формите за граждански контрол предложенията включват прякото участие и свободен достъп до заседанията на комисиите в Народното събрание, допускането на граждански наблюдатели във всички държавни институции, въвеждането на механизъм за задължителен публичен отчет на институциите пред гражданите и други.

Утвърждаването на задължителни структури за взаимодействие и консултиране с гражданското общество да функционират на централно, местно и регионално ниво, както и разработването и приемането на нормативна уредба за сформирането и функционирането на обществени съвети са част от конкретните предложения във връзка с дейността на тези съвети.

Търсене

Избор на език

Областен управител

Предстоящи събития

29.08.2016 г. - понеделник

15.00 ч. Областна администрация

Работна среща на екип от експерти от Областната администрация и НСА за разработване на план за изпълнение на подписания Меморандум за сътрудничество между двете институции.

30.08.2016 г. - вторник

14.00-15.00 ч. Областна администрация

Месечен прием за граждани от Областният управител.

31.08.2016 г. - сряда

10.00 ч. Заседателна зала на ОА – V етаж

Заседание на Комисията за работа с предложения и сигнали на граждани и организации и Омбудсмана на Република България.

14.00 ч. МРРБ

Заседание на Комисията за присъждане на Етикета за иновации и добро управление на местно ниво.

03.09.2016 г. - събота

10.30 ч. с. Радуил, община Самоков

Ръководството на Областната администрация ще присъства на XIV Международен "Бобфест“.

 

Времето

Анкета

Би ли Ви улеснило въвеждането на повече електронни услуги в общинските и областната администрации?